parranhoito

Vinkit parranhoitoon [2020 edition]

Vinkit parranhoitoon [2020 edition]

Mitä parranhoidosta pitäisi tietää?

Parranhoitorutiineja on lähes yhtä paljon kuin partoja, eikä yksi ole toista parempi (välttämättä). Koska kaikki parrat ovat hyvin yksilöllisiä, pitää jokaisen kokeilla mikä toimii juuri siihen omaan partaan.

Meiltä Shave Clubilla kysellään usein miten partaa kuuluisi hoitaa. Vaikka ollaankin tähän hommaan käytetty lähes viisi vuotta elämästämme, ei mekään jokaista osata auttaa sataprosenttisesti. Näiden vinkkien tarkoituksena on kuitenkin antaa uusia ideoita ja lähestymiskulmia parranhoitoon ja katsauksen millaisia ovat meidän porukan kokemukset ja tuotesuositukset hommaan.

1. Pese partasi oikein

Aloitetaan helpoimmasta. Tämä on sellainen osa-alue jota ei kannata skipata. Lähtökohtana terveelle parralle on puhdas mutta ravittu karva. Mikäli peset partasi liian usein (hyvä nyrkkisääntö on 3 päivän välein) tai esim. kuivattavilla hius-shampoilla alkaa parta keräämään haitallisia rasvoja luontaisesti. On myös suositeltavaa käyttää partashampoon lisäksi parranhoitoainetta. Vinkki vitonen tuli Jesseltä (markkinointipuolella hommissa…) että hän jättää n. joka toisen shampoopesunkin väliin ja käyttää ainoastaan hoitoainetta. Kuulostaa järkevältä ja menee itselläkin testiin!

Ehdotettu viikkorutiini parranpesuun: 4 päivää viikossa pelkkä suihku ettet haise paskalta. 2 päivää viikossa partashampoolla pesu ja hoitoaine päälle. Kerran viikossa pelkästään hoitoaineella pesu. Huom! Hoitoaine laitetaan aina hieman pyyhkeellä kuivattuun partaan, annetaan vaikuttaa pari minuuttia ja huuhdellaan pois.

Tuotesuositukset parran pesuun

PARRAN PESU

Shave Club “Natural” partashampoo (200ml)

Arvostelu tuotteesta: 4.60/5

19,90 

PARRAN PESU

Shave Club “Natural” parranhoitoaine (200ml)

Arvostelu tuotteesta: 4.60/5

19,90 

2. Parranhoidon lyhyt oppikerta

Kaiken partaan liittyvän ylläpidon voi mieltää parranhoidoksi, mutta tällä ajetaan takaa erityisesti partakarvan vahvana ja terveenä pitämistä sekä parranalusihon hoitoa.

Tärkein tuote parranhoitoon on ehdottomasti partaöljy, niin lyhyeen kuit pitkäänkin partaan. Parta menee herkästi kuivaksi koppuraksi jos partaöljyn jättää pois edes muutamaksi päiväksi. Jotkut kevyemmät (= helposti öljystyvät) balsamit ajavat myös saman asian, mutta ne eivät pääse ihan yhtä hyvin kosteuttamaan parranalusihoa.

Partaöljy kannattaa laittaa pipetillä (niissä öljyissä mistä tällainen löytyy) suoraan parranalusiholle. Suht tiheän parran kanssa ei öljykään tunnu aina pääsevän kunnolla ihoon asti, vaikka käyttäisikin apuna partaharjaa. Eli pipetillä öljyä tasaisesti ympäri leukaperiä ja ylähuulta (niin että se osuu kunnolla ihoon), jonka jälkeen harjataan reippaalla kädellä koko parta. Tällä tavalla öljy levittyy tasaisesti, saat kuorittua kuivan kuolleen ihon pois ja muutenkin tuntuu siltä että alkaa veri kiertämään kunnolla kasvoilla.

Ehdotus parranhoitorutiiniin: Partaöljyä noin 2/3 pipetillistä (riippuen tietysti täysin parran pituudesta sekä tiheydestä), joka päivän suihkun jälkeen. Pyyhekuivattuun tai vielä mieluummin föönattuun partaan. Tämän jälkeen harjausta partaharjalla.

Lisätietoa muista parranhoidosta löytyy Parranhoidon ABC:stä täältä!

Suositeltavat parranhoidon tuotteet:

PARTAÖLJYT

Shave Club “Natural” partaöljy (30ml)

Arvostelu tuotteesta 5/5

13,90 
13,90 

HIUSTARVIKKEET

Shave Club partaharja

14,90 
19,90 

3. Muotoa partaan

Mitä paremmin leikelty parta, sitä vähemmän tarvitsee käyttää aikaa ja tavaraa, että saa parran ojennukseen. Vastaleikattuun partaan ei yleensä tarvitse hirveästi muotoilutuotteita. Muotoiluun kannattaa ehdottomasti käyttää partasaksia, ei sähkökonetta. Vaikka sähkösuristin on nopeampi, tulee parrasta ihan uskomattoman epäsiistin näköinen jo viikossa. Kone rikkoo karvan, josta kokemuksen syvällä rintaäänella alkaa sen jälkeen kehittymään epäsiistejä kaksihaaraisia. Partaa kannattaa saksia vähintään kerran kuukaudessa, mielellään jopa parin viikon välein että pysyy siistinä.

Jos olet päästänyt parran rehottamaan vähän epäsiistiksi, partavaha pelastaa onneksi yleensä huonommankin partapäivän. Laita vaha aina vasta partaöljyn jälkeen. Tää on aika straight forward: raavi kynnellä herneen kokoinen nokare ja lämmitä kämmenien välissä kunnolla, jonka jälkeen hiero vaha partaan pohjalta lähtien. Ainoa kikkakolmonen tähän on ehkä se, että kannattaa tehdä operaatio mielummin kahteen kertaan kuin liian isolla satsilla kerralla. Olemme huomanneet, että liian isoa kökköä partavahaa ei saa oikein millään levittymään tasaisesti, jos sitä koittaa kerralla hieroa partaan.

Tämän jälkeen käy vahainen parta kammalla läpi tarkasti. Moni tykkää käyttää hieman leveähampaisempaa kampaa kahdesta syystä: leveät hammasvälit eivät revi tiheämpää partaa ja lopputulos on vähän rennomman näköinen.

Ehdotettu rutiini: Hieman rehottavaan partaan öljyämisen jälkeen partavahaa pieni nokare. Kunnolla parta läpi, jonka jälkeen kammalla sotku suoraksi.

Lisätietoa muista parranhoidon tuotteista löytyy Ultimaattisesta Parranhoidon tuoteoppaasta!

Loppukandeetti

Tässä oli siis meidän porukan kollektiivinen rutiini ja vinkit parranhoitoon. Jotkut osa-alueet saattavat muuttua parran pituuden mukaan, esim lyhyempään (alle 2cm) partaan kannattaa mieluummin meidän puljun omaa pehmeämpää partaharjaa ja tosi lyhyeen (alle 1cm) partaan voi korvata öljyn esim. partabalsamilla. Viiksivahaa tulee käytettyä jos päästää viikset kasvamaan pidemmiksi. Silloin suositus on (ylläri, ylläri) meidän kotimaiset viiksivahat.

Tän jutun voi muuten vilauttaa kaikille, jotka kysyy että “pitääkö partaa muka hoitaa?”.

Lue seuraavaksi

Ultimaattinen opas parranhoitotuotteiden hankintaan
Miksi palasaippua?