Pikaopas - Shavette eli partaveitsi

Pikaopas - Shavette eli partaveitsi

Shavette eli vaihtoterällinen partaveitsi

Mikä on shavette? Yksinkertainen vastaus on partaveitsi johon vaihdetaan terä. Ei vaadi teroitusta, käyttää tavallisia DE-partateriä.

Shavette. Erinomainen parranajoon, täydellinen rajauksiin

Shavette on klassisen partahöylän ja perinteisen teroitettavan partaveitsen hybridi. Eli saat samassa paketissa partaveitsen tuoman tarkan ajojäljen sekä safety razorin (yksiteräinen höylä) nopean teränvaihdon hyödyt! 

Shavette = Vaihtoterällinen partaveitsi

Perinteiset shavetet käyttävät samoja yksiteräisiä partateriä kuin höylätkin. Ainoa ero on, että shavetteen saat yhdestä terästä kaksi, sillä terä katkaistaan pitkittäin puoliksi (ohjeet alla).

Shaveteissakin on eroja

Vaikka shavetet ovat keskenään hyvin samanlaisia ominaisuuksiltaan on näitäkin kahdenlaisia: Klassisia sekä Japanilais-tyylisiä. Klassinen shavette (kts. viereinen kuva) ovat nivellä pyöriviä ja näinollen saat veitsestä monipuolisemman otteen. Japanilaistyyliset shavetet ovat suoria, eli ilman kääntyvyyttä. Tavallisempi on klassinen mutta osa käyttäjistä vannovat Japanilaistyylisen nimeen. Tämä on makuasia.

Toinen tuoteryhmä vaihtoteräveitsissä on Feather ammattilais-shavetet. Nämä ovat parturitason välineitä ja käyttävät myös erilaisia, omia teriään. Lisätietoja ammatti-shaveteista löydät täältä.

Vaihtoterän valmistelu
ja asennus.

Partaterä, eli vaihtoterä, on englanniksi DE razor blade. Nimitys DE tulee sanoista “Double Edge” eli tuplaterä. Shavetessa käytettäessä terä katkaistaan pitkittäin kahtia. Terän valinta saattaa askarruttaa, tämän vuoksi olemme kehittäneet Blade Sampler -terientestauspaketin! Vaikka valikoimaa meiltäkin löytyy paljon on nämä terät malliltaan kaikki samanlaisia ja käyvät kaikkiin perinteisiin shavetteihin.

DE Razor blade = Partaterä = Vaihtoterä

Terän katkaiseminen saattaa kuulostaa työläältä mutta se on todella helppoa. Alta löydät kuvalliset ohjeet terän katkaisuun sekä paikalleen laittamiseen.

1. Aloita katkaisemalla terä

Katkaise terä pitkittäissuunnassa puoliksi. Tämä onnistuu parhaiten kun terä on vielä suojapaperissa, pyötää vasten taivuttamalla. Terä napsahtaa poikki pienellä paineella.

2. Avaa shaveten teräosa

Avaa terämekanismi shavetesta. Mekanismeja on muutamaa erilaista, kuvassa näkyvä on yleisin.

3. Aseta terä paikoilleen

Aseta seuraavaksi halkaistu terä sille tarkoitettuun paikkaan kuvan mukaisesti. Joissakin malleissa “nystyröissä” on lovet mihin terä asettuu helposti.

4. Sulje mekanismi varoen

Sulje lopuksi terämekanismi ja ole todella varovainen sillä terä on äärimmäisen terävä! Terää pitäisi olla näkyvissä noin 1 mm. Sitten vaan ajelemaan.

Zero-waste.
100% kierrätettävä.

Muovijätteestä on lähivuosina ollut paljon keskustelua ja mekin olemme sitä tuoneet esille nimenomaan yksiteräisten höylien markkinoinnissa. Tämä perustuu faktaan sillä vaihtoterälliset höylät ja shavetet eivät jätä jälkeensä muuta kuin sileää pintaa. Terät ovat täysin valmistettu metallista ja ne voit kierrättää metallinkeräykseen. Suurin osa shavettejen pakkauksista ovat myöskin muovittomia joten ne joutaa kartonginkeräykeen. Ei turhia muovihökötyksiä teräpakkauksissa tai ylimääräisiä kumikennoja jotka eivät hyödytä käyttäjää millään tavalla.

Zero-waste = Jätteetön = 100% kierrätettävä

Myös hintansa puolesta klassiset partaterät päihittävät moniterähöylien vaihtoterät mennen tullen. Laskimme säästön auki, viidessä vuodessa voit säästää lähes tonnin. Lue hintavertailu tästä.