Aloittelijan opas Zero-waste sheivaamiseen

Aloittelijan opas Zero-waste sheivaamiseen
Starter Kittimme hurjan suosion vuoksi päätimme kasata yhteen myös naisille sopivan sheivaussetin, Unicorn Kit:n. Unicorn Kit sisältää kaiken, mitä tarvitset yksiteräisen sheivaamisen aloittamiseen. Klassisen yksiteräisen höylän hyödyt eivät koske vain parranajoa vaan yhtälailla myös sheivaamista. Näihin hyötyihin kuuluu mm. ajon tarkkuus, ihoärsytyksen minimointi sekä jätteettömyys. Voi lukea lisää hyödyistä täältä.

ZERO-WASTE SHEIVAAMINEN
JÄTTEETÖN JA MUUTENKIN PARAS TAPA AJAA KARVAT. 

Käytätkö sinäkin samaa vaihtopäätä moniterähöylässä liian pitkään, kunnes terä on täysin tylsä ja rosoinen? Tämä aiheuttaa kivuliasta sheivaamista sekä ikävän näköisen lopputuloksen. Anna, kun arvaan, että tämä johtuu vaihtoterien törkeän kalliista hinnoittelusta, jonka vuoksi yrität samalla terällä ajaa mahdollisimman pitkään. Tämä oli hyvinkin tuttu ilmiö myös minulle, mutta onnekseni löysin yksiteräisen höylän eli safety razor:n. Sitä on vaikea päihittää sekä hinnassa että laadussa.

Safety Razor:lla saat parempaa jälkeä vähemmällä ihoärsytyksellä kuin moniterähöylillä. Syy tähän on yksinkertainen; se ensimmäinen ja ainut terä leikkaa karvat tasaisesti tyvestä asti, kun taas moniterähöylien terät lyhentävät karvat portaittain ja epätasaisesti. Eli safety razor on edullisempi, parempi sekä ekologisempi valinta. Ja onhan se myös tyylikäs lisä kylppäriisi!

Vaikka höylällä on suuri merkitys ajojälkeen, ei ihan koko kunniaa voi höylällekään antaa. Esivalmistelut, kunnolliset pre-shavet ja sheivausaineet sekä aftershave ja ihon kosteutus ovat kaikki osa täydellisen lopputuloksen saamista. Näistä kerron seuraavaksi tarkemmin.

SHEIVAAMISEN ESIVALMISTELU

1. Kuori iho

Ihon kuorinta ennen sheivaamista on tärkeää, jotta saadaan sileä lopputulos. Kuorinta poistaa iholta kuolleen ihosolukon, jolloin höylä pääsee liukumaan iholla sulavasti. Myös karvat tulevat paremmin esiin, joka mahdollistaa karvojen leikkaamisen tyvestä asti. 

Sopiva kuorinta-aine riippuu ihostasi ja mieltymyksistäsi. Öljypohjainen sokeri- tai suolakuorinta ovat kuitenkin oiva valinta ennen sheivaamista, sillä ne antavat lisäsuojaa karvanajoon. Ethän pese kuorintaa pois pesuaineella, vaan huuhtele se pois ainoastaan vedellä. 

Mikäli ihosi on todella kuiva, kannattaa iho kosteuttaa esim. ihoöljyllä tai hyvällä kosteusvoiteella sheivaamista edeltävänä iltana.

2. Pre-shave

Kuorinnan jälkeen on hyvä laittaa pre-shavea, joka antaa lisää suojaa ja liukua sheivaamiseen. Se myös pehmentää karvoja, joka tekee sheivaamisesta helpomman ja miellyttävämmän. Pre-shaven käyttö on erityisen suositeltavaa herkille alueille, kuten intiimialue ja kainalot.

3. Terä paikoilleen

Sillä aikaa kun pre-shave vaikuttaa, on aika laittaa terä paikoilleen. Kierrä höylä auki ja aseta yksi DE -terä hattuosan sisälle ottaen kiinni terän kapeista päistä. (Katso kuva!) Ruuvaa höylä takaisin kiinni niin, että terä pysyy hattuosan sisällä suorassa. Ole varovainen terän kanssa, sillä se on todella terävä!

Teriä on monenlaisia ja se sopivin terä kullekin on hyvin yksilöllistä. Sopivan terän löytämiseen vaikuttaa karva- sekä ihotyyppi. Blade Sampler on erinomainen valinta aloittelijalle, sillä siinä pääset tutustumaan 10 erilaiseen terään (pakkaus sis. 2 kpl kutakin terää).

SITTEN SHEIVAAMAAN

4. Etsi oikea kulma höylälle ajoa varten

Levitä sheivausaine sheivattavalle alueelle. Jos käytät sheivaussaippuapalaa, voit hieroa palaa suoraan iholle edestakaisin liikkein, kunnes saippua vaahtoaa. Mikäli haluat lisätä tyylikkyyttä hommaan ja saada myös paremman vaahdon, voit myös vaahdottaa saippuan sudilla kulhossa. Tarkemmat ohjeet siihen löydät täältä

Aloitetaan sheivaaminen etsimällä oikea kulma. Helpoin tapa löytää oikea kulma on asettaa höylä suoraan “hattu” vasten ihoa, hitaasti vetää höylää alaspäin iholla ja samalla kääntää höylää alaspäin. Kun terä alkaa leikkaamaan, olet löytänyt oikean kulman. Kulmaksi suositellaan yleensä noin 30 astetta.

5. Sheivaaminen

Kun oikea kulma on löydetty ja sheivausaine on iholla, voit alkaa sheivaamaan myötäkarvaan. Ole ensimmäisellä kerralla erityisen varovainen ja ÄLÄ missään nimessä paina höylää vaan anna höylän liukua iholla sen omalla painollaan. Muista, että terä on todella terävä! Höylä kannattaa myös huuhdella jokaisen vedon jälkeen, jotta höylään ei jää karvoja tukkeeksi, ja edelleen saat paremman jäljen. Säästä luontoa ja ota tätä varten kippoon vettä, ethän pidä vesihanaa auki koko sheivaamisen ajan. 

Myötäkarvaan ajettaessa jälki ei välttämättä ole silkinpehmeää, vaan tarkoitus on lyhentää karvat. Toista sheivaaminen risti- ja/tai vastakarvaan saadaksesi parhaimman lopputuloksen, mutta muista lisätä sheivausainetta välissä. Huomaa, että risti- ja erityisesti vastakarvaan ajettaessa pieniä viiltoja syntyy herkemmin, joten ole varovainen. Suositeltavaa on myös kiristää ihoa ajettavaan suuntaan. 

Kokeneempana voit myös sheivata suoraan risti- tai vastakarvaan ainakin ohuemmat ja lyhyemmät karvat, kuten säärikarvat. Paksummille ja pidemmille karvoille suosittelen aina aloittamaan myötäkarvaan sheivaamisella. 

SHEIVAAMISEN JÄLKEEN

6. Huuhtelu

Huuhtele iho ensin lämpimällä vedellä. Lämmin vesi pesee ylimääräisen saippuan pois ja puhdistaa ihohuokoset. Huuhtele tämän jälkeen ihosi vielä kylmällä vedellä sulkeaksesi ihohuokoset. Taputtele ihosi kuivaksi pyyhkeellä, älä hankaa! Mitä kovempaa kohtelet ihoasi sheivaamisen jälkeen sitä enemmän punotusta saat aikaan.

7. Viimeinen silaus

Mikäli tuli pieni haava, ei hätää, alunatikut tai -kivi desinfioi ja sulkee pienet nirhaumat ja haavat alta aikayksikön. Kastele vain aluna vedellä ja pyörittele sitä haavakohdassa, kunnes se on tyrehtynyt. Tämä kirpaisee hieman, mutta toimii tehokkaasti. Kannattaa siis aina pitää kaapissa alunatikkuja tai alunakiveä. Haavereita nimittäin sattuu vielä kokeneemmallekin silloin tällöin.

Kun mahdolliset haavat on hoidettu, on aika laittaa aftershave. Aftershaven ideana on puhdistaa ja rauhoittaa iho karvanajon jälkeen. Lopuksi vielä äärimmäisen tärkeä asia, mikäli haluat silkin pehmeän ja sileän ihon; ihon kosteutus!