Aloittelijan opas parranhoitoon

Aloittelijan opas parranhoitoon

“Laita partahöylä sivuun ja odota muutama kuukausi. Täydellinen partasi on valmis. Artikkeli loppu.”

Moni mies ei ymmärrä parranhoidon tärkeyttä kun lähdetään partaa kasvattamaan. Katukuvassa näkyy tänä päivänä enemmän ja enemmän parta-adoniksia, mutta itsestään se ei tule. Tuotevinkit parranhoitoon löytyy täältä.

PARRANHOIDON ABC

Laita partahöylä sivuun ja odota muutama kuukausi. Täydellinen partasi on valmis. Artikkeli loppu.

Tämä on monen sellaisen miehen mielikuva parroista, joka ei koskaan ole partaa kasvattanut. Jokainen tavallaan, mutta jos haluat näyttää tyylikkäältä, partaa pitää hoitaa. Mikäli olet aikeissa kasvattaa partaa, tai sinulla on jo parta, tämä artikkeli on sinua varten.

Parran kasvatus

Alku tosiaan on niin simppeliä, että älä aja partaa. Tässä avainsanana on kärsivällisyys. Ensimmäiset viikot näyttävät usein siltä, että olet vain unohtanut ajaa partasi. Jos sinua ei ole siunattu jumalallisilla partageeneillä, alkuvaiheessa tietyt kohdat voivat myös näyttää laikukkailta, koska parta ei kasva siinä kovin tiheästi. Näihin haasteisiin ei ole mitään taikatemppua: ole mies ja kestä tämä vaihe, niin kuin miljoonat muut miehet ovat tehneet.

Koska parta vaatii ensimmäisen kerran hoitoa?

Siinä vaiheessa, kun parta alkaa kutittamaan kasvojasi, voit alkaa käyttämään partaöljyä. Vaikka sinulla on vasta sänki, se ei haittaa, koska partaöljyn tarkoitus on myös hoitaa ihoa parran alla. Öljy helpottaa hieman kutitusta ja kosteuttaa ihoa. Tämä kutittava vaihe menee muutenkin nopeasti ohi.

OPAS PARRANHOITOTUOTTEIDEN HANKINTAAN

PARTAVAHAN KÄYTTÖOPAS

Ensimmäinen trimmaus

Kaikki miehet eivät halua trimmata partojaan, eikä kaikilla ole edes tarvetta tehdä sitä. Joillakin kuitenkin kasvaa parta hyvin leveästi kaulan ympärillä, tai epätasaisesti poskissa, jolloin muotoilu on tarpeen. Tässä piilee ensimmäinen riski. Monet päätyvät ajamaan monen viikon kovalla työllä kasvatetun parran epäonnistuneen muotoilun vuoksi. Erittäin tyypillinen virhe on ajaa parta liian korkealta kaulan alueella. Nyrkkisääntönä voi pitää, että laitat kaksi sormea aataminomenan päälle, ja kaikki sen yläpuolella kasvavat karvat saavat jäädä. Aja aina hyvin vähän kerrallaan ja katso lopputulosta peilistä. Koita kestää kuukausi ennen ensimmäistäkään siistimistä. Saat selkeämmän kuvan siitä mihin suuntiin partakarvasi kasvavat ja miltä parta sinulla näyttää.

Ihmisten mielipiteet

Jostain syystä parta on sellainen asia, josta ihmiset tuntevat saavansa sanoa mitä vain. Lapsena on opetettu, että muiden vaatteita ei saa arvostella, eikä toisia haukkua. Ehkäpä opetukseen pitäisi lisätä, että partojakaan ei tarvitse arvostella, jos itse et niistä satu pitämään. Tämä ei tarkoita, etteikö suurin osa pitäisi parrastasi, se vain jakaa mielipiteet rajusti. Kommentteja tulet siis saamaan, sekä positiivisia että negatiivisia.

“Ihan sama” – sen kuuluu olla sinun asenne. Partaa ei kasvateta kenenkään muun, kuin sinun iloksi. Vain koska parta on jostain syystä sallittu arvostelun kohde yhteiskunnassamme, se ei tarkoita että sinun pitäisi kuunnella niitä mielipiteitä. Ainoastaan puolisoa kannattaa ehkä joissain tapauksissa kuunnella…

Pidemmän parran hoito

Parin kuukauden jälkeen (riippuen vähän ihmisestä) eri tuotteet ja välineet astuvat kunnolla kuvaan. Hoitamaton, pidempi parta näyttää helposti epäsiistiltä. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu. Ensinnäkin, käytä partaöljyä. Kuten jo tiedät, se kosteuttaa ihoasi parran alta, ja pidemmän parran kanssa kuiva iho parran alla on monille ongelma. Partaöljy myös pehmentää partaa, antaa sille terveemmän ulkonäön ja saa sen näyttämään tuuheammalta. Partaa ei ole tarkoitus uittaa öljyssä, vaan ihan pieni määrä hoitaa tehtävänsä. Öljyjä on sekä hajustamattomia että hajustettuja.

Partabalsamit ja -vahat ajavat jokseenkin samat asiat, mutta auttavat sen lisäksi myös parran muotoilussa. Parhaan tuloksen saamiseksi kannattaa käyttää molempia. Nämä on hyvä lopuksi levittää partaan kamman tai harjan avulla, jolloin samalla ennaltaehkäiset takkuisen parran.

Viiksivahalla muotoillaan viikset (yllätys…). Pidemmän parran kanssa lyhyeksi trimmatut viikset saattavat näyttää typerältä, mutta kukaan ei kuitenkaan tykkää siitä, että viikset rehottavat huulien päällä. Tähän tarkoitukseen on viiksivaha. Sen avulla saat tyylikkäät, pidemmät viiksesi pois suun päältä. Vastoin yleistä käsitystä, niitä ei ole pakko pyöritellä 1800-luvun herrasmiehien viiksiksi. Sekin kuitenkin onnistuu, mikäli niin tahdot. Yksittäisiä sojottavia partakarvoja, joita et saa öljyjen tai vahojen avulla kuriin, kannattaa leikata tasaisin väliajoin pois. Älä käytä tähän mitään koneita, vaan kunnon saksia. Sähkökoneet aiheuttavat kaksihaaraisia, eivätkä anna yhtä tarkkaa kontrollia. Muista myös pestä partasi kunnon partashampoolla pari-kolme kertaa viikossa.