Aloittelijan opas klassisen parranajon saloihin
KLASSINEN PARRANAJO
PARAS TAPA AJAA PARTA. EDELLEEN.
Vanha kunnon klassinen parranajo on monellakin tapaa ylivertainen verrattuna moniterähöyliin ja partakoneisiin. Hyötyihin kuuluu mm. ajon tarkkuus, ihon ärsytyksen minimointi ja ennen kaikkea koko parranajotavan tyylikkyys ja mukavuus. Kun varaat parranajolle vähän enemmän aikaa ja teet sen kunnolla alusta loppuun, muuttuu koko rutiini pakollisesta pahasta odotetuksi päivän kohokohdaksi.
Koko hyöty ei suinkaan tule ainoastaan ylivertaisen partahöylän tai partaveitsen takia, vaikka se varmasti suurin yksittäinen tekijä onkin. Kunnon parranajosaippua ja huolellinen valmistelu ja ajo ovat myös tärkeitä hyvän parranajokokemuksen saavuttamiseksi.
Klassista parranajoa voi myös harrastaa ihan perinteisellä partaveitsellä, shavetella, tai vaikka kirveellä, mutta me olemme valinneet välineeksemme vanhan liiton partahöylän (Safety Razor), sen tyylikkyyden ja aloittelijaystävällisyyden vuoksi.
Klassinen ei ole pelkästään miehille.
Höylä on höylä riippumatta mitä karvoja sillä ajellaan. Ympäri internetin ihmeellistä maailmaa saatat löytää saman tuotteen myynnistä eri nimillä eri kaupoista. Tämä ei ole kusetusta vaan kohdeyleisön palvelemista, sillä harva asiaan perehtymätön nainen ostaa partahöylänä markkinoitua vehjettä alapään ajeluun. Sama pätee toisinkinpäin, harva mies tilailee innoissaan häpykarvojen ajeluun markkinoitua höylää tavoitteena parranajo.
Meidänkin myymiä klassisia partahöyliä kutsutaan englanniksi Safety Razor:ksi ja naisille suunnatuissa kaupoissa sheivereiksi. Nämä kaikki kolme nimitystä tarkoittaa kuitenkin samaa tuotetta, perinteistä yksiteräistä höylää.
PARRANAJON ESIVALMISTELU
1. Kartoita partasi kasvusuunta
Älä skippaa tätä tylsältä kuulostavaa ensimmäistä askelta, niin kuin me teimme. Parran kasvusuunta on erittäin tärkeä kartoittaa, jotta tiedät mihin suuntaan sitä ajetaan. Tämän tekeminen vähentää huomattavasti ihon ärsytystä.
2. Valmistele parranajosi
Laita partasutisi likoamaan kuumaan veteen, esim. lasiin tai kulhoon muutamaksi minuutiksi. Tämä pehmentää sutia ja helpottaa saippuan/voiteen vaahdottamista myöhemmin. Aseta höylään partaterä, ellei vanha ole vielä käyttökelpoinen. Terää pysyy ajokunnossa 5-10 ajon verran, riippuen karvan karkeudesta ja terän pinnoitteesta. Pese tämän jälkeen partasi lämpimällä vedellä (ja mieluiten saippualla) ajon helpottamiseksi. Yksinkertaisin tapa on käydä lämpimässä suihkussa ennen parranajoa, tai käyttää preshave-öljyä. Voit tehdä molemmat saadaksesi erityisen pehmeän parran ja näinollen parhaan mahdollisen ajon.
3. Vaahdota parranajosaippua / -voide
Ravistele liotettua sutia lavuaarin yllä ja “lataa” se saippualla/voiteella. Saippua on hyvä laittaa kulhoon tai esim. kahvikuppiin, jossa se pysyy paikallaan kun pyörität sutia sen päällä. Mikäli vaahtoa ei synny tarpeeksi, tai se on liian paksua ja tahmeaa, kastele hieman sormiasi ja ripottele saippuan päälle hieman vettä. Pyörittele sutia saippuan päällä noin 20 sek, jotta sutiin latautuu tarpeeksi saippuaa. Vaahdota sen jälkeen saippua kasvoille ja levitä huolellisesti. Ensimmäisillä kerroilla kun ajaminen on vielä vähän hitaampaa, voi vaahtoa laittaa aluksi vain tiettyihin paikkoihin kerrallaan, ja vasta ajon jälkeen vaahdottaa seuraavaksi ajettava alue. Tällä tavalla saippua ei ehdi kuivua iholle.
SITTEN AJAMAAN PARTAA
4. Etsi oikea kulma terälle ajoa varten
Helpoin tapa löytää oikea kulma on asettaa höylä suoraan “hattu” vasten poskea, hitaasti vetää höylää alaspäin poskella ja samalla kääntää höylää alaspäin. Kun terä alkaa leikkaamaan, olet löytänyt oikean kulman. Kulmaksi suositellaan yleensä noin 30 astetta.
5. Ensimmäinen ajo
Aja ensimmäisellä passilla parta myötäkarvaan. Tässä vaiheessa ei ole tarkoitus saada naamastasi vauvan pyllyä, vaan lyhentää parta. Älä paina höylää kasvojasi vasten, anna sen mennä omalla painollaan. Vielä kerran, älä paina höylää, siitä ei seuraa mitään hyvää! Ihoa on hyvä kiristää ohimosta toisella kädellä tai pullistamalla poskia tai huulia ilmalla. Ajettuasi naaman läpi kertaalleen, huuhtele kasvot kylmällä vedellä (kylmä vesi auttaa sulkemaan ihohuokoset ja rauhoittaa ihoa). Monille riittää tämä ensimmäinen passi haluttuun ajotulokseen mutta mikäli tuntuu että haluat entistä sileämmät posket jatka kohtiin 6. ja 7. Muussa tapauksessa voit siirtyä kohtaan 8.
6. Toinen ajo
Toisella passilla on tarkoitus ajaa ristikarvaan. Lataa tarvittaessa lisää saippuaa sutiin ja vaahdota kasvot uudelleen. Samat yleissäännöt pätee tässäkin. Muistutetaan nyt vielä, että terää ei kuulu painaa. Tämän ajon tulos riittää suurimmalle osalle, mutta jos haluat vielä sileämmän ihon, valmistele vielä yksi ajo.
7. Kolmas ajo
Kolmannella, ja yleensä viimeisellä ajolla parta ajetaan vastakarvaan. Tämä on huomattavasti haastavampaa ja tästä syntyy helpoiten pieniä viiltoja ja punotusta naamaan. Vastakarvaan ajaminen on kuitenkin ainoa tapa varmistaa silkinpehmeät kasvot. Aloittelijoille suosittelemme skippaamaan tämän vaiheen, tai vaihtoehtoisesti ajamaan uudestaan ristikarvaan (toiseen suuntaan). Sitten kun höylä ei enää tärise kädessä, voit kokeilla tätä isojen poikien ajoa.
PARRANAJON JÄLKEEN
8. Huuhtelu
Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä. Lämmin vesi pesee ylimääräisen saippuan pois ja puhdistaa ihohuokoset. Huuhtele tämän jälkeen kasvosi vielä kylmällä vedellä sulkeaksesi ihohuokoset. Taputtele kasvosi kuivaksi pyyhkeellä, älä hankaa! Mitä kovempaa kohtelet kasvojasi sitä enemmän punotusta saat aikaan.
9. Viimeinen silaus
Laita aftershave. Aftershavella on tapana ilmoittaa, missä kohtaa ajo on mennyt vähän huonommin. Aftershaven ideana on puhdistaa ihoa ja rauhoittaa ärtyneitä kohtia. Suositeltavaa on hommata myös alunatikkuja (tai alunakivi), sillä saat pienet nirhaumat ja haavat desinfioitua ja suljettua alta aikayksikön!