Parempaa parranajoa – mistä on kyse?

Parempaa parranajoa – mistä on kyse?

Taas mennään. Moni varmasti ajattelee tässä kohtaa että taasko tätä samaa p*skaa, eikö sitä löydy mitään muuta mistä kirjottaa? Klassisen parranajon pakkosyöttämiselle on monta hyvää syytä (hinta, ympäristöystävällisyys, nautinto jne) mutta kaikista tärkein on kuitenkin tietämättömyys. Olemme vuosien varrella saaneet tuhansia ihmisiä tajuamaan sen tuomat hyödyt jokapäiväiseen elämään mutta vielä riittää hommia. Jos uskallat kokeilla jotain uutta, ota alta vinkit (ja huipputarjous) haltuun!

Klassinen parranajo pähkinänkuoressa

Ihminen on siistinyt kuontaloaan jo 100 000 eaa. Tällöin käytettiin simpukankuoria partakarvojen nyppimiseen. 30 000 eaa. kehitettiin ensimmäiset partaterät piikivestä. 3 000 eaa. ihminen alkoi valmistamaan partateriä kuparista ja ensimmäiset parranajovoiteet kehitettiin. No, ehkä tämä riittää historiasta tähän väliin, mennäänpä asiaan.

Klassinen parranajo, eli “wet shaving”, tarkoittaa klassisella yksiteräisellä partahöylällä tai partaveitsel sheivausta. Perinteisesti klassisessa parranajossa käytetään myös parranajosaippuaa (tai parranajovoidetta) joka vaahdotetaan partasudilla. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskitytään höylään.

Yksiteräinen partahöylä, eli “safety razor” on nimensämukaisesti yksiteräinen, joskin kaksipuolisesti josta tulee terien DE (Double Edge) -nimitys. Moniterähökötyksistä poiketen höylässä ei ole “karvannostajaterää”, “parrantuhoajaterää” tai “täysinylimääräistäterää” vaan yksi todella terävä terä joka hoitaa kaiken työn. Se toimii aivan samalla tavalla kuin moniterähöylä ja sitä voi halutessaan käyttää myös purkkimyrkkyjen (partavaahtojen) kanssa, eli se korvaa multimediamoniteräpartahöylät täysin.

Klassisia höyliä löytyy monenlaisia, näistä tärkeimmät ovat “closed comb” ja “open comb”. Closed comb, eli suljettukampainen höylä, on miedompi ja aloittelijaystävällisempi ja vaikka ajotulos myös tällä on tarkka, sillä ei välttämättä saa aikaiseski täydellistä vauvanpersettä. Open comb, eli avokampainen höylä, taas on aggressiivisempi malli jolla saavuttaa totaalisen karvattomuuden. Tämä malli soveltuu paremmin vähän kokeneemmille märkäajajille sillä sen kanssa tulee olla varovaisempi.

Moniterähöylät vs. klassiset höylät

Miksi moniterähöylät sitten on keksitty kun kerran yksiteräisellä ajo on niin paljon parempaa? Tämä on hyvä kysymys, ja näille herroille jotka tämän organisoivat on nostettava hattua. Vastaus piilee yksiteräisten höylien ja DE-terien kustannustehokkuudessa. Suuret parranajotuotteita valmistavan firmat, kuten Gillette, siirtyivät yksiteräisistä moniteräisiin puhtaasti rahan perässä. He tajusivat että kun rakentaa premium -luokan yksiteräisen höylän, joka ei tuhoudu edes ydinsodassa, tulee ongelmaksi jatkomyynti. Toki ihmiset tarvitsevat aina lisää teriä mutta DE-terien hinnat ovat todella alhaisia ja kilpailtuja.

Niinpä kehitettiin muoviset moniterähelvetit ja niiden kaveriksi vaihtoteräpaketit joissa on enemmän muovia kuin Pamela Anderssonin tisseissä.

Miksi me sitten ostetaan niitä? Tähän aika tyhjentävän vastauksen antaa alla oleva kuva, koska kukapa ei tykkää Stormtroopereista?

Takaisin asiaan: kolme, neljä tai jopa viisi terää kirjaimellisesti raastavat ihoasi, aiheuttaen ärsytystä. Ensimmäinen terä repii partakarvat ylös ja loput teristä lyhentävät niitä. Ongelmana on, että tällä tavoin karvat vetäytyvät ihon alle, joka johtaa niiden sisäänpäin kasvamiseen. Tämän takia parranajon jälkeen kasvoihin tulee usein pieniä nyppyjä. Moniterähöylät katkaisevat myös partakarvat epätasaisesti, joka johtaa epätasaiseen sänkeen.

Klassinen, yhdellä terällä varustettu partahöylä leikkaa partakarvat tasaisesti. Se ei myöskään oikein käytettynä aiheuta minkäänlaista ärsytystä iholle, koska se ei revi partakarvoja ja kasvoilla on aina suojaava saippua terän leikatessa. Moniterähöylällä viimeisten terien leikatessa saippua on jo kulunut pois. Jo yksi ajo klassisella partahöylällä riittää erittäin tarkkaan tulokseen.

Ettei meitä syytetä kunnianluokkauksesta niin tuodaanpa esille että Gillette on vielä tänäkin päivänä mukana myös klassisissa höylissä ja heidän laatuteriä saa myös meiltä!

Hintavertailu

Tämähän on jo kertaalleen laskettu meidän (ja 100 muun) toimesta. Tässä siis vain tiivistelmä, koko hintavertailu linkkeineen täältä.

“Gillette Fusion ProGlide partahöylä + terät vuodeksi maksaa ensimmäisenä vuonna 273.95€, jonka jälkeen 255€ joka vuosi. Viidessä vuodessa rahaa on kulunut 1293.95€.

Mühle R89 partahöylä + Mühle partaterät vuodeksi maksaa ensimmäisenä vuonna 42.70€, jonka jälkeen 12.80€ joka vuosi. Viidessä vuodessa rahaa on kulunut 93.90€.

Alle satanen. Viidessä vuodessa. Vuositasolla ero on pyöreästi 20-kertainen. Sitten vielä kun ottaa huomioon paremman ajotuloksen ja ekologisuuden, on vaihto klassiseen parranajoon aika no brainer.”

Mukavuus ennen kaikkea

Nyt ollaan jo toivottavasti yhteisymmärryksessä siitä että rahallisesti ja ominaisuuksiltaan yksiteräinen höylä hakkaa moniterähöylät mennen tullen. Mutta ostosTV:n tapaan todetaan: ei tässä vielä kaikki!

Monelle miehelle parranajo on pakollinen paha joka pitää suorittaa tasaisin väliajoin ja josta ei erityisesti nautita. Klassisen parranajon maailmaan siirryttäessä avautuukin monelle (miehelle) aivan uusi käsitys: hemmottelu. Kun terävaihtoehtoja on kahden sijaan yli kaksikymmentä ihotyyppien mukaan ja purkkivaahtojen “miestuoksun” tilalle ilmestyy satoja eri vaihtoehtoja alkaa sitä jääräpäisempikin kaveri tajuamaan että parranajo voi olla pieni hetki nautintoa rasittavan pakkopullan sijaan. Tämä on toki hieman ristiriidassa aiempien “tässä säästää h*lvetisti rahaa” -kommenttien kanssa, mutta hifistely on jokaisen oma päätös.

Lue seuraavaksi

Partabalsami – Ja partasi kiittää!