parranajo

Miten yksi terä voi päihittää 5?

Miten yksi terä voi päihittää 5?

HELPOSTI! Ensin vähän pohjaa; Vanha kunnon perinteinen partahöylä on 1800-luvun keksintö, joka edelleen on lähes jokaisella mittarilla yksinkertaisesti paras parranajoväline. Keksinnön tarkoitus oli tehdä parranajosta nopeampaa, helpompaa ja turvallisempaa partaveitsellä ajoon verrattuna. Tyypillinen klassinen partahöylä on tehty kokonaan metallista ja koostuu kolmesta osasta. Partahöylässä käytetään perinteisiä yksiteräisiä, vaihdettavia partateriä.

Miksi sitten nykypäivän hökötyksissä on taskulampun ja pakastimen lisäksi peräti 5 terää?

Raha ratkaisee (tässäkin asiassa)

Myöhemmin suuret ja mahtavat nimeltä mainitsemattomat firmat ymmärsivät että partahöylät, jotka kestävät käytössä loppuelämän ja joiden ainoa vaihdettava osa (= lisämyynti) on yksittäinen terä, ei ole kovin tuottoisa bisnes. Tuotteen käyttöikä piti saada paljon lyhyemmäksi ja sitä kautta osakkeenomistajille pätäkkää taskuun. Tätä emme oikeastaan paheksu ollenkaan, kapitalisteja kun ollaan, mutta tuote meni ainoastaan huonompaan suuntaan joka ei ole kivaa…

Täten markkinoille tuotiin kaikkien tuntemat ja “rakastamat” moniterähelvetit. Loistavan markkinoinnin ansiosta muoviset, taskulampulliset, värisevät höylät onnistuttiinkin brändäämään innovatiivisiksi uutuuksiksi. Nykyään käsittämätön markkinointibudjetti pitävää huolen siitä, että mainoksissa käytetään jatkuvasti ylihintaisia (mutta tunnettuja) urheilutähtiä, leffastaroja ja muita hiippareita jotka luovat moniterähöylille miehekkään ja modernin imagon.

 

Kumpi todellisuudessa on parempi?

“New is always better”, kuten Barney Stinson sanoo, ei päde tässä(kään) tapauksessa. Uudet höylät häviävät klassisille malleille mennen tullen sekä ajon laadussa, että hintavertailussa.

Kolme, neljä tai jopa viisi terää kirjaimellisesti raastavat ihoasi juustoraastimen tapaan, aiheuttaen ihoärsytystä. Ensimmäinen terä repii partakarvat ylös ja loput teristä lyhentävät niitä portaittain. Ongelmana on, että tällä tavoin karvat vetäytyvät ihon alle joka taas johtaa niiden sisäänpäin kasvamiseen. Tämän takia parranajon jälkeen moniterähöylällä ajettaessa kasvoihin tulee usein pieniä ärsyttäviä näppyjä. Moniterähöylät katkaisevat myös partakarvat epätasaisesti, joka johtaa epätasaiseen sänkeen.

Klassinen, yhdellä terällä varustettu, partahöylä leikkaa partakarvat tasaisesti tyvästä asti. Se ei myöskään oikein käytettynä aiheuta minkäänlaista ärsytystä iholle, koska se ei revi partakarvoja ja kasvoilla on aina suojaava saippua terän leikatessa. Moniterähöylällä viimeisten terien leikatessa partavaahto on jo kulunut pois. Jo yksi ajo klassisella partahöylällä riittää erittäin tarkkaan tulokseen, mutta baby-face -kasvot saat kahdella tai kolmella ajokerralla, ilman ihoärsytystä.

Hinta

Alkusijoitus klassiseen parranajoon on (alkaen) samaa luokkaa moniterähöylien kanssa mutta pitkässä juoksussa säästät paljon rahaa. Höylän voit parhaassa tapauksessa jättää lapsenlapsille perinnöksi ja terät, jotka kestävät noin 4-7 ajokertaa, maksavat merkistä riippuen alkaen 17c / kpl. Voit lyhyelläkin  matikalla laskea kuinka nopeasti alat säästämään rahaa.

Tarkemman hintavertailun modernin ja klassisen parranajon välillä löydät täältä.

Onko moniterähöylissä yhtään mitään hyvää?

Puolueettomuuden nimissä on mainittava, että klassinen partahöylä häviää parissa asiassa moniterähöylille – helppoudessa ja nopeudessa. Modernien höylien liikkuva, ihoa myötäilevä terä ei vaadi minkäänlaista opettelua ja parran voi ajaa vaikka silmät kiinni muutamassa minuutissa. Ajon jälki kärsii, mutta jos se ei kiinnosta, voi yhtä hyvin vaihtaa sähköiseen partakoneeseen. Se on vielä nopeampi.

Oheisesta kuvasta käy hyvin ilmi mikä on konkreettinen ero ajojäljessä klassisen partahöylän ja sähköisen partakoneen välillä. Jos jollekin jäi epäselväksi kuvan vasemmalla puolella on yksiteräisellä höylällä ajettu karva ja oikealla sähkökoneen raiskaama karva.

Loppukandeetti

Klassisen partahöylän (tai partaveitsen) kanssa ajaessa voi mennä pari kertaa että löytää oikean tekniikan ajolle. Kaksi tai kolme ajokertaa saattaa myös viedä 5 tai jopa 10 minuuttia ylimääräistä aikaa. Yksittäinen terä ei tosin joka vedon jälkeen mene tukkoon, joten se nopeuttaa prosessia jonkin verran. Tekniikan opittuasi pääset kuitenkin höyläilemään kuten tosimiehet ennenvanhaan.

Klassinen parranajo on lähivuosina tehnyt comebäkkiä. Yhdysvalloissa se on ollut nosteessa jo muutaman vuoden pidempään ja kyllähän me suomalaiset seurataan tiuhasti perässä. Olemme pyrkineet madaltamaan kynnystä kokeiluun edullisilla ja kotimaisilla parranajotuotteillamme. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan miten miehet ennenvanhaan partansa ajoivat. Lupaamme, ettet tule pettymään!

Lue seuraavaksi

Aftershave – Todellinen Kesätuote ☀️
Salmiakki -tuotesarja